Blog

Leefstijl

Gisteravond was er een refereer avond door verschillende hulpverlenende instanties voor een buitensociëteit vol hulpverleners over het verband tussen voeding, leefstijl en psychiatrie. Met als 2de deel slaapcentrum Sein aan het woord over gezonde slaap en slaapstoornissen.

Boeiend, alhoewel voor mij meer een bevestiging van wat de Natuurgeneeskunde al ellenlang zegt en nu voorzichtig aan bewezen wordt.En eerlijk is eerlijk, je hoeft er niet voor gestudeerd te hebben om de grote boodschap van deze avond te begrijpen: “Volg de biologie en ritme van je lichaam en voed je met waar je op gebouwd bent!” Dat dit zo moeilijk is om tegenwoordig toe te passen en mensen daardoor vaak allerlei houdgrepen nodig hebben aan medicatie is toch eigenlijk de wereld op zijn kop.

Wat highlights of liever gezegd darklights uit het  poepverhaal deel 1:

De darmen zijn van het grootste belang voor ons welzijn. Er zijn nu experimenten gedaan die laten zien dat je door een poeptransplantatie  v depressieve muizen bij gezonde muizen in te brengen, deze ook depressief worden. Ik snap dat wel, ik zou ook depressief worden als ze iemand anders zijn poep bij mij inbrengen;)

Maar goed, het ging even om te bewijzen hoe mega belangrijk de darmen zijn voor het welzijn en welke verbanden er zijn. Het schijnt dus ook dat depressieve en autistische mensen vaak een andere bacteriesamenstelling hebben. En er is regelmatig een verband te vinden met melkallergie. Gezien bijvoorbeeld de buikproblemen van mensen met autisme is met deze poeptransplantatie, 80 procent minder buikklachten te behalen en een significant verschil in het gedrag. Ook is dit te behalen door een ketogeen(zonder koolhydraten) dieet, zonder gluten. Bij ADHD is ook 60 procent met een specifiek afgestemd dieet enorm gebaat. Antibiotica heeft gedragsveranderingen ten gevolge door de werking op de darmen. Pro- biotica helpt goed, ook bij angst en depressie. Alleen weten ze nog niet bij wie welke.

Helaas is het nog niet erg concreet en in het beginstadium qua onderzoek. Paprika of pillen, voor nu iig paprika en soms ook pillen.

Ook deel 2 laat zien hoe je met meting en gedrag, slaaphygiëne, echt licht overdag (zonder zonnebril)en echt donker s’nachts onze slaap bevorderen via onze hormonen. Er zijn wel goede resultaten met bijvoorbeeld acupunctuur maar er is nog niks bewezen. Ontspanningsoefeningen van Jacobsen zijn ook helpend. Afgeraden wordt het zomaar wat aanklooien met melatonine omdat het natuurlijk is en vrij verkrijgbaar.

Wat voor mij een nieuwe invalshoek was, is om eerst het slaapprobleem aan te pakken en dan pas te kijken naar de psychiatrie die overblijft omdat er zoveel kan voortkomen uit slaapproblemen. Ook weer heel erg logisch eigenlijk.

Eerst de slaap, voeding en leefstijl op orde brengen en dan pas verder? Nieuwe aanpak van de toekomst wellicht?

Een super uitdaging  om in deze zittende, snelle, pc gestuurde maatschappij om een veelal gezonde leefstijl, voldoende beweging, onbewerkt voedsel met veel groente en fruit, met de seizoenen mee te leven. En uiteraard met de nodige lol, anders verzuur je daar weer van boven je bordje alfalfa met avocado.

Gezonde buik en hoofd hersenen, wie biedt?

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s